2012年2月22日星期三

讀大學

今時今日讀大學,既不用交學費申請Grant Loan,亦不用報名考試爭學位,不會走堂,不用抄功課,所指的就是網上大學,但當然冇証書冇宿舍冇同學冇女媾,亦都冇得寫落張CV學歷欄度,純粹為興趣。今天的網上大學有很多,簡介如下:

iTunes U:Apple的一個網上平台,以前是一個video podcast平台,供用戶在iTunes download。今年推出了iPhone/iPad app,加強了course材料,有notes,有exam,又有textbook整合到iBooks。但Apple只提供內容平台,內容要靠各大院校提供,本港參與的大學不多,只有中大和Open U。只適合Apple platform(OS X/iOS)。

Khan Academy之前已介紹過,內容豐富,course特色是以短片為主,通常10分鐘左右,集中講解一個topic,內容特色是全程不會看見教授,只看見他用Paintbrush當黑版寫,但清楚容易明白,又有計分制,看了course和做了exam便有分,exam只有Maths topic,內容程度也未到大學程度,希望吸引更多人參與,加強內容,如Set theory、Mathematical logic和Abstract algebra。

Wolfram Education Portal:Wolfram提供一個數學學習平台,起步最遲,暫時只有Algebra和Calculus兩個courses,而且要安裝他們自家的CDF Player,製作CDF就要用Mathematica,像Flash在browser中interactive learning,今時今日HTML5和Javascript年代,還要安裝plugin,顯得較為落伍,不能在iPhone/iPad中學習,不太看好。

MIT OpenCourseWare:話晒係麻省理工喎,走入去睇睇Theory of Numbers,見到手寫notes scan做PDF,即刻打個突。

沒有留言:

發佈留言