2015年8月28日星期五

等埋九月

九月份有好多嘢值得期待,例如九月Apple event,不過唔係望iPhone 6s有乜新功能,反正都用緊iPhone 6,Force touch有冇都無乜所謂。值得期待的是新Apple TV,有App store,可以download app,用電視打機,又可以subscribe電視節目等等先至緊要,包埋Airport功能做埋Wifi router咁就至好啦。另外又等iOS 9同OS X 10.11 release,裝咗public beta依家有少少後悔。

除左蘋果外,Python 3.5都係九月release,到依家都仲有好多extension,如PyQt都未有 Python 3.5的binary版本。至於compatibility方面,prompt-toolkit同pyreadline都唔work,希望在九月release前fixed。

香港在電子貨幣領域,曾經以八達通領先全球,但可惜成也蕭何,敗也蕭何,電子貨幣從此停步不前。除沒有電子錢包,又沒有個人與個人之間小額交易等等。現在的Tap & Go,只支援Android機,又要跟電信商,不能普及。KISS尚未推出,雖支援iPhone,但要用特別裝置,利用超聲波交易,商舖普及度成疑。Apple Pay是最完美的解決方案,但到今時今日都只係得兩個國家推出,等得佢嚟到香港都變化石。聽聞九月會有新的電子錢包,希望真係有朝一日可以用手機做電子銀包,唔使帶銀包出街,唔使剪coupon同帶一大叠會員卡。

仲有Lego版WALL-E,九月有得預訂,WALL-E係咁多套Pixar動畫中本人最鍾意嗰套,好想有一隻WALL-E放起屋企玩。

沒有留言:

發佈留言