2016年3月30日星期三

Docker

起上年PyCon HK其中一個session有講者介紹Docker和Python的應用,當時聽到一頭霧水,連Docker係什麼都未知,問身邊朋友都冇人用過,後來google一下先知係類似Virtual machine,如VirtualBox和Parallel的物體,但好神奇又冇Virtual machine的overhead,睇落installation最神奇既係OS X版又要用VirtualBox,咁即係點呀!

原來Docker暫時未support OS X的Hypervisor,新版本會support但仲beta緊兼且要invite,咁登記咗等極都等唔到回覆都冇辦法。好彩家吓都仲有辦法唔駛裝VirtualBox,就係用xhyve

安裝方法簡略如下:

咁就好方便起OS X入面裝個Ubuntu Linux,然後睇埋這個中文版教學《Docker —— 從入門到實踐­》就完全明晒。

沒有留言:

發佈留言