2016年3月21日星期一

Telegram bot

Bot就像一般文字通訊軟件,send個message,就會收到回覆,但不是人回覆,而是機器,有點似Siri,但用文字交談。

Telegram提供一個免費platform,可以起一個私人bot,send message執行function,類似Remote Procedure Call (RPC),咁就可以屋企長開部電腦,起街send個message就可以remote control。

寫個簡單bot唔難,首先當然要開Telegram account,然後到BotFather開Bot,取得token。

然後安裝python-telegram package。以下是一個簡單例子:

有傳Facebook Messenger會提供類似bot platform,如果內置埋語言翻譯,即係可以打中文都做到同樣功能咁就唔錯喇。

沒有留言:

發佈留言